Nicolet Bekker

Mobiel 06-16318858

E-mail info@studiomireau.nl

Portfolio

Zaans Medisch Centrum

In haar werkperiode bij Mecanoo (www.mecanoo.nl) heeft Nicolet Bekker de wachtruimtes voor het Zaans Medisch Centrum ontworpen. Hiervoor zijn speciale zitbanken ontwikkeld in verschillende zit- en rughoogtes. Door te spelen met zit-, zij- en achtervlakken creeër je keuzevrijheid en mogelijkheid om je af te kunnen schermen, wat zeer welkom is in een drukke omgeving als een ziekenhuis.

Ook heeft Nicolet in samenwerking met Willeke Smit het kleuren- en materiaalpallet bepaald. De kleuren zijn geworteld in de omgeving (Zaans vergrijsd en fris blauw) en in de natuur (geel en hout tonen). De kleuren, vormgeving en  materialen geven een geborgen gevoel in het grote gebouw.

In het interieurontwerp zijn inzichten uit het onderzoeksgebied Healing Environment verwerkt. Hierin worden onder andere benadrukt het ontwerpen met “flow” (doorgaande lijnen), creëren van “positieve afleiding” en integreren van (echte) natuur.

Oorspronkelijk zat er in het ontwerp ook nog een “infotainment” laag als uitwerking van het concept “positieve afleiding”. Diverse informatieve (mini-bibliotheek) en recreatieve plekken (speelplek en shop) waar op een kunstzinnige manier informatie en workshops over vitaliteit worden gegeven.

Dit pad is verlaten en op een minder “interactieve” manier ingevuld, namelijk met prachtige, grote muurtekeningen van ontwerpbureau Silo (https://silo.nl).

Ontworpen in 2013/2014. Uitvoering in 2017/2018.

Date:
Architect:

Nicolet Bekker